Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Dikanda | Koncert w klubie Pod Palmą

Data i czas: 25 listopada. Godz.: 18:00 - 21:00


Bilety: 40zł – 50zł

Dikanda koncert w klubie Pod Palmą

Dikanda koncert w klubie Pod Palmą

Dikanda

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie.

Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody – w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć.

Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

Dyskografia

  1. Muzyka czterech stron wschodu (2000)
  2. Jakhana Jakhana (2002)
  3. Usztijo (2004)
  4. Ajotoro (2008)
  5. Live (2010)
  6. DIKANDA Live in Zakopane (2013)
  7. Rassi (2013)
  8. Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody

  • Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
  • Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
  • Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
  • Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
  • Sziget Festival – Budapeszt 2003
  • Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
  • Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
  • Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
  • XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Skład zespołu

  • Ania Witczak – śpiew, akordeon
  • Dominik Bieńczycki – skrzypce
  • Daniel Kaczmarczyk – instrumenty perkusyjne
  • Piotr Rejdak – gitary
  • Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
  • Kasia Bogusz – śpiew
  • Szymon Bobrowski – trąbka

Szczegóły

Data:
25 listopada
Czas:
18:00 - 21:00
Koszt:
40zł – 50zł
Wydarzenie Categories:
,
Wydarzenie Tagi:
, , ,

Miejsce

Pod Palmą
Cicha 4a
Rzeszów,
+ Google Map
Strona internetowa:
palma.rzeszow.pl